Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman çıngıçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak akva, esnek ve hafif bir yapıda olmalı, adamakıllı bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mürtefi miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de biriyi mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en ilgi etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada zevk maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. parçalanmamış muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bâtınime anık sunmak bâtınindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bâtınilen bir puro ülkü nem değerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine göre oldukça yarar ve bâtınilebilir en aliyyülâlâ değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken diğer bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen bâtınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem nüansı beyninde gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değdavranışimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değdavranıştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, bâtınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna çağ ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz haysiyet bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız husus ortalama 6 ay içinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı bâtınin belli başlı bir çağ içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca şu denli hararet değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri hazırlamak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in kadimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en eksiksiz seçenek olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak durağan bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.